Provincie Zuid-Holland

zuid-holland.png

Zuid-Holland is een dynamische, veelzijdige provincie. Zuid-Holland is de grootste provincie van Nederland in termen van bevolking, economie, landbouw en diensten. De havenstad Rotterdam is de grootste stad in de provincie. Den Haag, administratief centrum gelegen buiten de Rijn-Schelde Delta regio, is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland, de zetel van de Nederlandse regering en het parlement en de Koninklijke residentie.

Naast deze drukte, kent Zuid-Holland ook rustpunten in de vorm van uitgestrekte veen-weide landschappen, rivieren, duinen en eindeloze zandstranden. De provincie heeft ook een schat aan mooie monumenten, eeuwenoude molens en prachtige historische stads- en dorpsgezichten.

Bevolking
In 2009 telde de provincie Zuid-Holland op een totale oppervlakte van 2815 vierkante kilometer, 3.475.434 inwoners, wat een bevolkingsdichtheid betekent van 1.230 inwoners per vierkante kilometer.

Economie
De provincie Zuid-Holland kan met recht de motor van de nationale economie worden genoemd. Met haar aandeel van 21% in het Bruto regionaal product en de werkgelegenheid in Nederland. De Zuid-Hollandse economie wordt wel als drie-eenheid getypeerd: Mainport, Greenport en Brainport. De haven van Rotterdam is de mainport met een goederenoverslag van in totaal ruim 400 miljoen ton. Dit is 36% van de totale overslag in de tot de Hamburg-Le Havre Range behorende havens. Hiermee blijft de Rotterdamse haven marktleider in Europa. Greenport staat voor het uitgestrekte kassengebied in het Westland. Van het totale Nederlandse glastuinbouwoppervlak bevindt 51% zich in Zuid-Holland.

In de Brainport is de kenniseconomie van de provincie samengebald: drie grote universiteiten, tientallen onderzoeksinstituten en de in Den Haag gevestigde juridische instellingen.

Zeehaven- en Bedrijventerreinen
Van het totale areaal zeehaven- en bedrijventerreinen in Zuid-Holland (17.405 ha) ligt 69% in het Rijn-Scheldegebied. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft 7.000 ha zeehavengebied in beheer (excl. wateroppervlak). Hiervan is nog ha 544 ha beschikbaar. Een flink deel daarvan (355 ha) is inmiddels in optie of gereserveerd. Er wordt gewerkt aan deTweede Maasvlakte (1.000 ha netto nieuw terrein), waar volgens planning vanaf 2013 de eerste containerschepen kunnen worden ontvangen. In het overige gebied van Rijnmond, Drechtsteden en de Eilanden liggen nog ca 230 terreinen die ca 5.000 ha bruto omvatten. Voor bedrijfsvestiging is hier nog 446 ha beschikbaar.

Met een werkloosheid van 2,2% in 2006, scoort Zuid-Holland aanzienlijk beter dan het Europese gemiddelde van 11,4%.

Meer sociaal-economische cijfers en recente statistieken zijn te vinden op: CBS

Infrastructuur
Net als de andere gebieden van de Rijn-Schelde Delta, beschikt ook Zuid-Holland over een uitstekende infrastructuur. Verschillende Europese snelwegen doorkruisen de provincie en passagiers en goederen kunnen in alle richtingen met de trein worden vervoerd. Daarnaast heeft Zuid-Holland via de waterwegen van en naar het haven- en industriegebied goede verbindingen met de rest van Europa. Ook beschikt Zuid-Holland met de luchthaven Rotterdam Airport over één van de grotere regionale vliegvelden van Nederland.

Weblinks:
Provincie Zuid-Holland 
Bedrijvensinfo Rijnmond 
Deltalinqs 
Projekt Mainportontwikkeling Rotterdam