Provincie West-Vlaanderen

image004.jpg

West-Vlaanderen is, zoals de naam doet vermoeden, de meest westelijke provincie van Vlaanderen. De Provincie West-Vlaanderen wordt begrensd door de Noordzee en de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Henegouwen, en door het Franse departement Nord-Pas de Calais. De provincie is verdeeld in acht arrondissementen (Brugge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt, Veurne). Brugge, stad van kunst en cultuur, is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. 

De West-Vlaamse steden Brugge, Ieper en Kortrijk werden wereldberoemde handelscentra in de Middeleeuwen. De ondernemingszin zit de West-Vlamingen dus in het bloed en dat is een van de vele redenen waarom de provincie het economisch goed doet. West-Vlaanderen is zonder twijfel de belangrijkste toeristische regio in Vlaanderen, met de Noordzeekust en de door en door historische stad Brugge als de belangrijkste attracties.

Meer informatie over de Provincie West-Vlaanderen: 

Bevolking
In januari 2009 telde de Provincie West-Vlaanderen 1.153.843 inwoners, die zich verdelen over een totale oppervlakte van 3134 vierkante kilometer, wat een bevolkingsdichtheid van 368 inwoners per vierkante kilometer betekent.

Economie
De Provincie West-Vlaanderen is sinds mensenheugenis economisch actief. Haar ligging aan de Noordzeekust kan deze rusteloosheid verklaren. De twee havens - Zeebrugge en Oostende - en de regionale luchthavens (Oostende en Wevelgem) zijn krachtige economische troeven. De kustprovincie kent een bruisende economische activiteit. Sectoren als landbouw en zeevisserij zijn historisch met de Provincie verweven. Daarnaast is er echter ook een sterke industri?le aanwezigheid en zijn ook handel en distributie heel goed ontwikkeld.

Met een werkloosheidscijfer van 3,0% (*), scoort West-Vlaanderen iets beter dan het Europese gemiddelde (7,2%) (*). De koopkracht, uitgedrukt als een percentage van het Europese gemiddelde is 110,7% (**) in West-Vlaanderen, dat is een andere indicatie van de welvaart van de provincie.

Meer sociaal-economische cijfers en de recente statistieken zijn te vinden op: viahttp://www4.vlaanderen.be/dar/svr/Cijfers/Pages/Excel.aspx - (*) cijfers voor 2007, bron: Eurostat, (**) cijfers voor 2006, bron: Eurostat 

Infrastructuur
West-Vlaanderen is goed ontsloten als het gaat om de verkeersinfrastructuur. Een goede 10.000 km wegen en snelwegen zorgen voor goede verbindingen binnen de provincie en de perifere wijken. Drie snelwegen (E40, E17 en E403) doorsnijden de provincie en vormen snelle verbindingen voor de industri?le en commerci?le centra. Dankzij de spreiding van industri?le activiteiten in de hele provincie en de afwezigheid van grote stedelijke agglomeraties, is verkeersopstopping zo goed als onbestaand in West-Vlaanderen. Het spoorwegennet is ook sterk ontwikkeld. Londen is slechts een paar haltes van Kortrijk door de Kanaaltunnel. 

De zuidelijke hoek van de provincie wordt doorsneden door de Schelde en de Leie die bevaarbaar zijn voor schepen tot 1350 ton, zoals ook het kanaal Oostende-Brugge-Gent. Het kanaal Brugge-Zeebrugge is bevaarbaar voor schepen tot 10.000 ton, wat een eerste klas route van en naar de haven van Zeebrugge betekent. De havens van Zeebrugge en Oostende maken van de provincie een gateway naar het Europese continent. De internationale luchthaven van Oostende is gespecialiseerd in luchtvracht. Met twee zeehavens binnen een straal van 25 kilometer, zijn er interessante mogelijkheden voor gecombineerd zee-luchtvervoer. West-Vlaanderen heeft ook een tweede (regionale) luchthaven - Wevelgem, nabij Kortrijk. Deze luchthaven wordt voornamelijk gebruikt door de uitvoerende vliegtuigen.

Weblinks: Provincie West-Vlaanderen