Provincie Antwerpen

image001.jpg

De provincie Antwerpen is een van de 10 provincies van België. Het is een dichtbevolkte regio met 1,8 miljoen inwoners op een oppervlakte van 2.867 km². De provincie Antwerpen bestaat uit drie arrondissementen (Mechelen, Antwerpen en Turnhout) en 70 gemeenten.

Provincie Antwerpen: een economisch succesverhaal

De 70 gemeenten van de provincie tellen maar liefst 827.000 werkplaatsen. Met een glansrol voor de haven van Antwerpen en haar transport- en groothandelactiviteiten. Ook de diamantnijverheid en chemiesector creëren veel jobs. Net als ons sterke kmo-netwerk vol bedrijven die actief zijn in binnen- en buitenland.

De provincie Antwerpen is een ondernemende regio. Onze economische welvaart wordt gedragen door onze bedrijven: grote concerns, KMO’s en duizenden zelfstandige ondernemers. Ze zijn actief in de bouw- en metaalsector, de logistiek sector, de detailhandel, de zakelijke dienstverlening, de chemie en life sciences, de agro-industrie, de creatieve industrie, …

Creatieve industrie

Antwerpen heeft op vlak van mode een uniek verhaal te vertellen. In de stad bevindt zich zowel één van de oudste academies als één van de meest gerenommeerde modeopleidingen ter wereld. Heel wat alumni van de Antwerpse Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten behoren tot de top van de internationale modescène. Ook het MoMu, het Antwerpse ModeMuseum, is een ware trekpleister voor modeliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Antwerpen is de wereldhoofdstad van de diamant en al meer dan 550 jaar de thuishaven voor de sector. Meer dan 80 procent van de ruwe diamanten en 50 procent van de geslepen diamanten wordt in Antwerpen verhandeld. Zo vertegenwoordigt deze sector 8 procent van de totale Vlaamse export en 5 procent van de Belgische. Omdat het kleine steentje zo’n belangrijke en vooral schitterende ambassadeur is, heeft de provincie er in het verleden een eigen museum aan gewijd, meteen het grootste diamantmuseum in de wereld.

Ontdek de schoonheid van de provincie Antwerpen

Wil je graag een wandeling door de tijd maken? Kennismaken met de grootste kunstenaars en binnenkijken in de mooiste musea? Duizelingwekkende diamanten zien fonkelen of de nieuwste modetrends ontdekken? Het kan allemaal in Antwerpen. In de stad bevindt zich zowel één van de oudste academies als één van de meest gerenommeerde modeopleidingen ter wereld.

Ook Mechelen - vijfhonderd jaar geleden de hoofdstad van de Nederlanden - is eeuwenoud én hip. Je ontdekt er zowel barokke kerken en renaissance stadspaleizen als creatieve hotspots en originele shoppingadresjes. De machtige Sint-Romboutskathedraal torent boven al dat moois uit.

Geef je de voorkeur aan een verkwikkende wandeling of fietstocht door diepgroene bossen? Ben je dol op zonnekloppen aan een schitterend strand of waterpret op kristalheldere meren? Wil je de kinderen trakteren op een onvergetelijke vakantie vol actie en fun? Dan is er maar één bestemming: de Kempen.

Zin om de definitie van het werkwoord ‘genieten’ te herontdekken? Trek naar Scheldeland. Laat je verleiden door de rust en de charme van de Scheldedorpen. Leer meer over het fascinerende baksteenverleden van de Rupelstreek. En geniet aan de waterkant van ‘verduveld’ lekkere streekgerechten…

Weblinks: 
www.provant.be
www.pomantwerpen.be
www.agentschapondernemen.be
www.investereninantwerpen.be
www.havenvanantwerpen.be